Wat kan ik van een consult bij de diëtist verwachten?
Tijdens het eerste gesprek bij de diëtist, het zogenaamde intakegesprek, zal de diëtist proberen een beeld te krijgen van de patiënt/cliënt. Zij doet dit, bijvoorbeeld bij een patiënt/cliënt die wil afvallen, door middel van het stellen van vragen over iemands leefsituatie. Zit de patiënt/cliënt nog op school, of werkt deze persoon. Wat voor soort werk is dit dan (bij iemand met een zittend beroep kan zij dit meteen bij de informatie over bewegen noteren) en hoeveel uur per week doet diegene dit werk.
Ook in het kader van beweging is het van belang of iemand met de auto of de fiets naar het werk gaat. Daarnaast worden sociale activiteiten nagevraagd: sport, hobby, vrijwilligerswerk. Uiteraard worden ook de voedingsgewoonten besproken. Wie bereid de maaltijden? Wordt er voor het hele gezin gekookt, of voor één persoon. Wie doet de boodschappen? Meestal wordt er ook de voeding van één dag besproken, met de uitzonderingen van het weekend als variatie hierop. Ten slotte worden er nog metingen verricht, voornamelijk lengte en gewicht, maar soms ook de buikomvang.
Screening
Komt u voor het eerst bij de diëtist zonder verwijsbrief? Dan vindt er een zogeheten DTD screening plaats. Dit is een
vooronderzoek om te kijken of u bij de diëtist aan het juiste adres bent.
Meestal kan daarna de verdere intake en het opstellen van een individueel advies worden gestart. Maar mogelijk heeft u ook andere klachten of aandoeningen die van invloed kunnen zijn op de behandeling.
Zijn er twijfels, dan geeft de diëtist u het advies om contact met uw arts op te nemen of bespreekt dit, in overleg met u, zelf met de huisarts.
Niet alle verzekeraars erkennen de DTD (Directe Toegankelijkheid Diëtist). Wanneer u zeker wilt weten of uw consult wordt vergoed, neem dan contact op met uw zorgverzekeraar.
Het tweede consult
In het tweede gesprek worden de adviezen besproken. De diëtist heeft de voeding geanalyseerd en berekend, en stelt aan de hand hiervan een advies op. Dit wordt met de patiënt/cliënt besproken en nader toegelicht. In de vervolgconsulten wordt er ook aandacht besteed aan de impact van een dieet en de onderliggende oorzaken van de gewichtstoename. Er is volop ruimte voor vragen aan de diëtist en zij zal zelf ook navragen hoe het de patiënt vergaat en welke hindernissen er nog zijn. Indien noodzakelijk, kan het advies worden bijgesteld.
Dieetadvies
Het advies dat een diëtist geeft, zal altijd zoveel mogelijk rekening houden met uw bestaande eetgewoontes. Het advies voor een gezonde leefstijl is namelijk voor het leven. In kleine stapjes werk je hier, in samenwerking met de diëtist, naar toe. De samenstelling van voedingsstoffen (koolhydraten, eiwitten, vetten, voedingsvezels, vitaminen en mineralen) is optimaal voor u persoonlijk. Ook zal het aantal calorieën voor u toereikend zijn, zodat u geen honger zult hebben.
Comments are closed.