Is melk gezond of ongezond?

Melk, de witte motor of de witte sloper?

Als er één voedingsmiddel veel in het nieuws is geweest dit jaar, dan is het wel melk. Je zou van melk drinken eerder doodgaan, volgens Zweeds onderzoek. En melk is toch voor kalfjes bedoeld, niet voor mensen? Kunnen we de gezonde voedingsstoffen uit melk niet ergens anders uit halen?

is melk gezond of ongezond

Got Milked

De ophef begon toen het boek ‘Got Milked’ werd vertaald naar het Nederlands in ‘Melk de witte sloper’. Iedereen die was opgevoed met Joris Driepinter raakte in verwarring. Melk was toch gezond? Daar werden we toch groot en sterk van? Zelf ben ik geboren in de jaren tachtig, en heb al heel wat kritiek op voeding voorbij horen komen. Maar het boek waarin melk een ‘sloper’ werd genoemd, sloeg toch wel in als een bom. De schrijfster suggereert dat melk drinken gevaarlijk is voor de gezondheid.

Het boek is echter een zeer eenzijdige belichting van het onderwerp. Zoals ook in het Zweedse onderzoek niet alle factoren zijn meegenomen die een rol kunnen spelen bij de uitkomst. De onderzoekers geven dit zelf ook aan, maar toen de media lucht kreeg van dit onderwerp, werden er alleen de ‘schokkende’ feiten gepubliceerd. En niet het feit dat verder onderzoek nodig is, waarbij een oorzaak-gevolgverband kan worden gelegd.

Melk is gezond

Wanneer je geen lactose intolerantie of koemelkeiwitallergie hebt, is het gezond om melk te drinken. De voedingsstof calcium is één van de belangrijkste redenen waarom melk (en zuivel in het algemeen) wordt geadviseerd. Het is lastig om deze stof in dezelfde hoeveelheid uit groente of noten te halen. Calcium zorgt voor sterke botten en tanden en voorkomt botontkalking. Voor kinderen en senioren geldt er daarom ook een hogere aanbeveling van melkproducten.

Zoals de naam al doet vermoeden, bevat volle melk meer vet dan halfvolle melk. Ook ‘weidemelk’ is een term die je steeds vaker hoort. Dit houdt in dat de koeien minimaal 120 dagen per jaar in de wei staan.

Kalfjes

melk en het kalf

En hoe zit dat nu met die kalfjes? De melkproductie bij een koe komt pas op gang nadat een koe een kalf heeft gekregen. Dit gebeurt meestal wanneer een koe 2 jaar oud is. Het kalf wordt meestal direct na de geboorte bij de moeder weggehaald. De koe kan dan gemolken worden en het kalf krijgt kunstmelk. Het natuurlijke gedrag van een rund is dat het buiten leeft in een kudde, met de kalfjes erbij. Bij de productie van de meeste zuivelproducten (bijvoorbeeld melk en yoghurt, maar ook kaas) is dit niet aan de orde. Wilt u er zeker van zijn dat uw melk diervriendelijker tot stand is gekomen, kies dan voor biologische zuivel.