5 tips tegen de extra vakantiekilo’s

Na een zonnige zomer in Nederland of in het buitenland breekt de tijd weer aan om naar school of het werk te gaan. Hopelijk heeft u genoten van het mooie weer en kunt u met frisse moed weer aan de slag. De korte broeken en rokjes verdwijnen weer in de kast en worden verruild voor het nette pak of andere kledingstukken die de afgelopen tijd niet gedragen zijn. Voor sommige vakantievierders komt nu de grote schrik: de broek wil niet meer dicht…

Extra vakantiekilo’s

Het is een bekend fenomeen, voor sommigen zelfs iets wat ieder jaar weer aan de orde is. Hoe langer de vakantie, hoe groter de schade. Vakantie is leuk, maar deze extra kilo’s zijn niet de souvenir waar u op hoopte. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, dus volgend jaar kunt u beter toch iets rustiger aan doen met de ijsjes, toetjes, drankjes en al dat andere lekkers.

En nu het vaste ritme van werk of school weer opgepakt wordt, is het ook tijd om gezonde gewoontes weer in ere te herstellen.

5 Tips tegen de extra vakantiekilo’s

Hieronder 5 tips om de strijd tegen de extra vakantiekilo’s aan te gaan.

  • Begin de dag met een volwaardig ontbijt. Zorg dat u op tijd uit de veren bent, en eet het ontbijt binnen een uur na het ontwaken. Een volwaardig ontbijt houdt in dat u drie verschillende componenten binnenkrijgt: zuivel, granen en vitaminen. Dit zou bijvoorbeeld kunnen door het eten van 2 bruine boterhammen, een glas melk en een stuk fruit. Met zo’n goede start kunt u wel even vooruit!
  • Ook tijdens de lunch zijn zuivel, granen en vitaminen van groot belang. Hoeveel u eet, hangt ook af van uw leeftijd, de inspanning die u gedurende de dag levert en of u een man of vrouw bent.
  • Wanneer u de zomerkilo’s kwijt wilt raken, kunt u bepaalde vakantie gewoontes nog prima doorzetten. De Mediterrane levensstijl is bijvoorbeeld prima om tijdens het koken van het avondeten nog in uw achterhoofd te houden. In de landen rond de Middellandse zee gebruikt men veel olijfolie, verse groente en vis. Daar kunt u nog wat aardappeltjes, rijst of pasta aan toevoegen, maar zorg dat groente in ieder geval de helft van uw bord bedekt.
  • De lekkere toetjes kunt u beter laten staan, kies voor een schaaltje yoghurt of fruit, dit kan natuurlijk ook later op de avond gegeten worden.
  • Ten slotte is ook water drinken van groot belang. In ons land kan dit gelukkig gewoon uit de kraan, dus u zult nooit zonder zitten. Zorg dat u in ieder geval 1,5 liter water per dag drinkt.

 

Met deze tips komt u zonder al te veel moeite van uw ongewenste extra kilo’s af. Om het afvallen te bevorderen is het ook verstandig om er bij te bewegen. Die avondwandeling die u op vakantie maakte, kan hier natuurlijk ook! Kies één van de mooie parken uit die onze stad rijk is en geniet van de frisse lucht en de vallende blaadjes. Wat is het toch heerlijk om weer thuis te zijn…