Een ei hoort erbij, maar welke kies jij?

Eieren horen bij Pasen, en zeker ook in een gezonde levensstijl. Gekookt, gebakken, gepocheerd, het maak niet zoveel uit hoe je het eet. Wat wel van belang is, is welk type ei je kiest.
Legbatterijen zijn in Nederland niet meer toegestaan, maar in het buitenland wel. Kies dus voor Nederlandse eieren, om te beginnen. De legbatterijen hebben plaats gemaakt voor kooi-eieren, waar de kip niet erg veel mee opgeschoten is, qua leefomgeving. Ze zitten nog altijd in veel te kleine kooitjes waar ze hun vleugels niet eens uit kunnen slaan. Gemiddeld zitten er meer dan 18 kippen op 1 vierkante meter! Ook worden hun snavels geknipt, is er geen zitstok, nest of strooisel aanwezig. Deze eieren worden aangeduid met code 3.
Scharreleieren komen al meer in de buurt, hier zitten maximaal 9 kippen op een oppervlak van 1 vierkante meter. Helaas worden ook bij deze kippen de snavels geknipt, en mogen ze niet naar buiten. Deze eieren worden aangeduid met code 2.
Dan zijn er ook nog scharrelkippen met vrije uitloop. Zoals de naam al aangeeft, kunnen deze kippen naar buiten. Ze hebben buiten minimaal 4 vierkante meter per kip tot hun beschikking. Ook hier kan het helaas nog wel voorkomen dat ze snavelpunt wordt geknipt. Deze eieren worden aangeduid met code 1.

De kippen die het meeste geluk hebben, worden geboren bij een boerderij die biologische eieren verkoopt met het EKO-keurmerk (als je als haantje geboren wordt, heb je trouwens overal pech, want dan duurt je leven slechts 1 dag, aangezien je geen eieren legt en een haantje te weinig vlees bevat..). De kippen hier hebben de meeste ruimte, zowel binnen als buiten. Ook wordt hun snavelpunt niet verwijderd. Deze eieren worden aangeduid met code 0.
De code van de eieren is het cijfer wat voor NL staat op de verpakking. De code na NL is gelinkt aan de pluimveehouderij waar het ei vandaan komt.
Bij Rondeel eieren is er nog wat anders aan de hand: zij worden aangeduid met code 2, dus scharrel ei. Puur wettelijk is het Rondeelei een scharrelei, maar de Nederlandse Dierenbescherming stelt de Rondeeleieren qua dierenwelzijn gelijk aan biologische eieren. Dit omdat de kippen ook naar buiten kunnen, maar daar minder ruimte hebben waar volgens de wet aan moet worden voldaan.

Vrolijk Pasen gewenst, met hopelijk een eitje waar de kip ook blij van wordt!