Voeding in plaats van pillen

Wanneer we iets mankeren, wordt er vaak als eerste naar een pilletje gegrepen. Ook huisartsen zijn gauw geneigd om een recept mee te geven wanneer er een klacht of aandoening wordt geconstateerd. Maar kunnen we deze medicijnen ook vervangen door voeding?

Het antwoord is: ja! Begin maart werd bekend dat systeembiologen de complete biochemische ‘routeplanner’ van het menselijk lichaam hebben voltooid. Volgens wetenschappers moet het nu mogelijk zijn dat op maat gemaakte diëten sommige van onze geneesmiddelen gaan vervangen. ,,We begrijpen nu voor het eerst hoe een mens zichzelf precies maakt uit de voeding die hij tot zich neemt. Als het DNA een overzicht is van alle huizen, dan is dit de wegenkaart die aangeeft hoe de verkeersstromen kunnen lopen”, zegt hoogleraar systeembiologie Hans Westerhoff.

Het klinkt misschien onwerkelijk, maar het is in theorie mogelijk dat ieder persoon in de toekomst kan zien voor welke ziektes hij of zij aanleg heeft. Zodoende kun je preventieve maatregelen nemen wat betreft voeding en bewegen. Ook aandoeningen van de stofwisseling kunnen mogelijk verholpen worden door een aanpassing van de voeding. Mensen voelen zich hierdoor vaak behoorlijk ziek, en een aanpassing van het dieet kan voldoende zijn om dit soort ongemak te verhelpen. Hierdoor voelen mensen zich veel gezonder. Zoals Hippocrates al zei: Laat voeding uw medicijn zijn en uw medicijn voeding zijn.